Wednesday, 22 March 2017

Minta Allah Tunjuk Jalan

Life without rain is not A Life
Assalamualaikum, aku sekarang tengah dalam dilema dan konfius nak pilih yang terbaik untuk aku. Aku suka diri aku  yang dulu, dulu bila hati dah determine nakkan sesuatu kau kata lah ape pon aku still takkan terpengaruh dan akan tetap dengan pendirian sendiri . But now, makin makan cakap orang, asyik iyakan ape orang kata , selalu anggukkan walau benda tu sebenarnya hmmm. Entah la, bila dah self esteem jatuh semua benda kau buat kau rasa x sure betul ke kau punya plan, decision , semua lah, sampai kau rasa dah tak percaya dengan kebolehan dan keputusan kau sendiri. Aku mintak Allah tunjuk jalan terbaik untuk aku, aku harap impian aku selama ni dapat capai jugak regardless ape orang kata, cuma aku perlukan kata - kata semangat  dan dorongan, untuk lalui semua ni. You know what because THE STRUGGLE IS REAL .  Kawan ade pun tak boleh buat ape, sebabnya sama -sama alami perkara yang sama. The only one way is to make dua and hoping for the best for your future. Aku harap la lepas ni aku boleh dah yakin dengan diri sendiri , tak lagi asyik bergantung dengan pandangan orang , sebab ni hidup aku. So it is up to me, what kind of life I want to live for. Hanya pandangan mak ayah je aku nak dengar , sebab ape yang aku buat ni memang untuk mereka. Hidup mati aku untuk parents aku, I love them so much. Even I was hardly express my love towards them, shy sebenarnya   . Apepun biar lah mase dan takdir yang menjadi penentu masa depan aku, aku hanya boleh harapkan yang terbaik untuk diri. Moga Allah tunjuk jalan.


Sekian. Thank You for reading.


Kind regards

-Ju-

Thursday, 30 June 2016

Finding My Past Indentity .

Hai, assalamualaikum guys. On 18/06/2015 was my last post, dah setahun lebih dah kan. Tanpa sedar masa berlalu dengan cepatkan? Dalam 1 tahun banyak perkara yang berlaku kan ? mesti banyak perkara sedih , pahit , manis yang mengisi semua kehidupan kita kan ? And to me there is a lot of things happened and i can't seem to put it in a word. Haha, so that was a pendahuluan kalau dalam terms karangan, hahaha pengenalan actually . So, as i come across my facebook homepage, there is some sort of  "flashback memories" that facebook make for us to look back on memories that we post on facebook. So, I click a photo of me,my family, cat, and friends and korang tau tak aku terringat semula kenangan  5,4 tahun yang lepas dan aku boleh katakan yang aku banyak berubah ....

So, I come to think of what kind of change of me in 2016 ? Apa yang berubah ? Apa beza aku dulu? dan sekarang ? Aku ingat lagi bila ade satu masa aku berjanji pada diri aku yang aku akan berubah , tapi melalui apa yang aku rasa sekarang yang perubahan aku .... dah membuatkan aku tak rasa aku lagi. I felt that I was a different person, sebab aku yang dulu lebih kepada seorang kawan baik yang menjadi teman pendengar yang baik. Sekarang, aku lebih menjadi pencerita, and itu membuatkan aku rase aku hilang identiti aku.


Looking back at my old photos , I realized that i was so innocent and kindhearted in the past. I like how i am in the past. Hahaha,sorry for posting a post that sad yet inpiring.  

I wonder how was i in the future? how well will i live ? will i die soon ? You know , lately i feel kind of lonely, maybe because i'm still doing the same thing for the past 4 years , still making the same mistakes. 

I feel lonely especially bila aku sensorang dalam bilik, many thought came across in my mind. the thought i have that even my parents will shock if they know.

hahaha. i wish someday Allah s.w.t will grant my wish and my dreams, i wish Allah can find the best soulmate for me, so that i can become a better person with his guidance. how i wish my lonelineess will gone soon. i want to live to the fullest..  

p/s : dont mind my broken grammar, since i write this post without thinking much, haha. i wish my reader will live in happiness to the fullest. bye see you guys soon. assalamualaikum, ;)

Thursday, 18 June 2015

Update

Assalamualaikum, salam bahagia semua.  Two years I think blog nie jadi sepi kan? Aku tak tahu kenapa hilang rasa nak menulis semula, trust me two years been a long years to me , lot of things happened. Pahit, manis semua ada. Susah nak hadapi tapi Alhamdulillah Allah masih beri aku kekuatan untuk hadapi semua masalah dan dugaan. In 2014 I've had lost two person who I really love. Its my grandfather and my great grandmother. Two of them . Tak boleh nak describe macam mana aku rase bila diorang tinggalkan aku. Berat bagi aku nak terima kenyataan. Susah . Tahun nie sambut ramadhan and hari raya tanpa diorang, somehow . I feel empty here (dalam hati aku). Apa yang berlaku selepas tu lagi membuatkan aku patah hati, membuatkan aku jadi benci dengan darah daging aku sendiri, sumpah aku benci. Mulut puaka , itu aku panggil kau. Sakit hati nie tak pernah aku rasa sebelum nie, cukup sakit. Selepas apa yang aku lakukan untuk mereka selama ini, macam tu mereka balas?!  Aku serah pada yang Maha Esa . Aku dah give up. And from now on aku dah jarang lawat rumah diorang sebab tiap kali aku pergi , all the memories come to my minds. And it is hard to not thinking about it. Hati aku dah mati. Bukan mudah aku nak hadapi semua masalah. Aku cuba sampai aku mampu. Past is past, mulakan hari dengan azam baru, sikap baru , dan iman yang teguh. Aminn, doakan  aku ya, dan aku nak berterima kasih to my only friends who always listens to my prob, Madihah. Thank you for being such a good friends to me , terima kasih sebab sudi berkawan dengan saya yang perangai kadang2 make you mad at me. Hehe , thank you for accepting me who I am. I may not be your good friends, but I do and will always pray for your success. Lastly, thank you for trusting me and for everything you had done to me.

Sunday, 10 March 2013

Perbezaan

Assalamualaikum .. Huhhh .. Lamekan tak update blog ? Mesti korang rindu giler nak baca blog aku ? And korang pelik asal taip zunairahlee.blogspot.com takde .. Aku dah tukar dah url bloh and the title of my blog *konon cakap inggeris* ... Haha sebenarnya aku saje je tukar .. Tukar taste .. Hikhik .. Korang nak tahu kenapa aku "Jarang sangat update blog ?" sebab aku. Terlalu busy dengan PBS *kononnya* .. Ughh stress weh .. Aku rase better periksa cam biasa dari PBS ni .. Bagi aku la kan .. Ok *panjangnye mukaddimah* .. Aku nak tunjuk kat korang perbezaan dari aku darjah 5 sampai la sekarang Form 2 .. Lawak gila bila aku godek - godek gamba lame dalam computer tengok gamba mase zaman air hingus meleleh .. Thehehe .. Tapi best tau zaman kecik - kecik nie.. X yah pikir sangat masalah .. Ok tengok gambar kat bawah nie
.
.
.
.
.
.
*suspen*
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. *alaaaa*
.
.
.
.
.
.
.
.

Thursday, 24 January 2013

Kahwin Anak Datuk ?

Abng Google ..



Assalamualaikum w.b.t .. Last aku update blog 20 December tahun lepas .. Lame kot ! Haha .. Malas, takde cita nak kasi tau and and takde mood nak update .. Takde mood maybe sebab takde org pon yang komen entry kita and takde orang pon lawat blog kita  .. tsk.. tsk . :( . Takpe takpe maybe sebab cara kita menulis menyebabkan takde org nak datang blog kita atau aku sendiri yang tak promote blog aku .. Maybe kan ?! Takpe kita reghdo ..

Abg Google ...


Abg Google ...


Ok , jauh sangat dah aku melalutkan ? .. Back to the tajuk tadi, kahwin anak datuk ? Apa tu ? alaa nikah dengan anak datuk lerr .. sape tak nak kahwin anak datuk khen ? Cerah mase depan wooo .. tapi kalau anak datuk pon, tapi perangai cam harem je buat ape khen ? Baik kawin dengan bangla je .. Yelah anak datuk pun bukan semuanye baik, ade yang jenis minum air kencing syaaiitoon .. Kaye kann .. memang ah .. Kadang, kalau yang pompuan tu , harap je anak datuk, tan sri, dato' seri... whatever lah kan .. tapi pakain mengalahkan orang miskin plak .. TAK CUKUP KAIN .. Kata kaya tapi .. kain baju pon x leh nak beli yang CUKUP KAIN tu ...Apa nak jadi daaa.. Here, ada  aku list kan beberapa perkara yang aku tak suka pasal perangai segelintir anak orang kekaya nie ..
1. Sombong
2. Tak reti nak hormat orang
3.  Diorang kata kerja kilang nie takde class and untuk org2 yg tak berpelajran je kerja kilang .
4. Suka memilih kawan.. Contoh, nak kawan dengan orang yang SETARAF, CANTIK, and TAK KOLOT ..
Tu je setakat nie perkara yg aku tak suka pasal perangai segelintir anak orang kaya .. Aku tak kata semua anak orang kaya cenggitu .. Ade jugak yang ramah dan baik hati kan .. :)


Abg Google ..

Ok lah, sekian saja tinta ku .. Bye Assalamualaikum w.b.t

Thursday, 10 January 2013

Luahan hati di petang hari .

Assalam .. Lame jugak aku menyepi kan ? Mood aku sejak kebelakangan nie memang sedih.. Kalau korang jadi aku, mesti sedih.. Yelah kan aku baru pindah sekolah, memang sayu je nak tinggal kawan2 aku yg memang baik sangat dengan aku .. And pasal sekolah baru lak .. Sekolah okey je . Cikgu pon okey gak .. Tapi kawan je yang KO sikit, adela  jugk la yang kawan dengan aku.. Tapi cam hmm .. Aku tak nak ah cite, nanti kang dapat dosa kat aku x pasai - pasai sebab bukak aib orang kan ?!! Cukup biar aku dan "DIORANG" je tahu kan.. Kwn sekelas ngan aku memang x ramai langsung, tapi kalau kawan x sekelas memang ramai.. Sebab mostly kawan x sekelas ngan aku peramah .. Yang sekelas sekali pon ade yang peramah dan ade yang kureng .. 

Thursday, 20 December 2012

Allah Tidak Pernah Salah .

 Saya terjumpa ada orang share di facebook video nie .. 


Adakalanya apabila Allah memperlihatkan kepada kita kasih sayang binatang ini terhadap kanak-kanak istimewa tersebut, mungkin ia adalah satu sesi Allah memerli manusia berhati syaitan bahawa ada binatang yang lebih mulia dari syaitan berwajah manusia tersebut. 

Ke mana agaknya nilai kemanusiaan kita hari ini? Maka selain Allah memperlihatkan kemuliaan binatang itu dalam menyantuni manusia, Allah mengherdik manusia yang yang bersikap lebih teruk dari binatang!

Firman Allah:

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam itu kebanyakannya terdiri daripada jin dan manusia, mereka mempunyai hati (tetapi) tidak digunakan untuk memahami (ayat-ayat Allah), mereka mempunyai mata (tetapi) tidak digunakan untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak digunakan untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai” - Al-'Araaf-179.

Minta Allah Tunjuk Jalan

Life without rain is not A Life Assalamualaikum, aku sekarang tengah dalam dilema dan konfius nak pilih yang terbaik untuk aku. Aku suka d...