Posts

Minta Allah Tunjuk Jalan

Life without rain is not A Life Assalamualaikum, aku sekarang tengah dalam dilema dan konfius nak pilih yang terbaik untuk aku. Aku suka diri aku  yang dulu, dulu bila hati dah determine nakkan sesuatu kau kata lah ape pon aku still takkan terpengaruh dan akan tetap dengan pendirian sendiri . But now, makin makan cakap orang, asyik iyakan ape orang kata , selalu anggukkan walau benda tu sebenarnya hmmm. Entah la, bila dah self esteem jatuh semua benda kau buat kau rasa x sure betul ke kau punya plan, decision , semua lah, sampai kau rasa dah tak percaya dengan kebolehan dan keputusan kau sendiri. Aku mintak Allah tunjuk jalan terbaik untuk aku, aku harap impian aku selama ni dapat capai jugak regardless ape orang kata, cuma aku perlukan kata - kata semangat  dan dorongan, untuk lalui semua ni. You know what because THE STRUGGLE IS REAL .  Kawan ade pun tak boleh buat ape, sebabnya sama -sama alami perkara yang sama. The only one way is to make dua and hoping for the best for your fut…

Finding My Past Indentity .

Hai, assalamualaikum guys. On 18/06/2015 was my last post, dah setahun lebih dah kan. Tanpa sedar masa berlalu dengan cepatkan? Dalam 1 tahun banyak perkara yang berlaku kan ? mesti banyak perkara sedih , pahit , manis yang mengisi semua kehidupan kita kan ? And to me there is a lot of things happened and i can't seem to put it in a word. Haha, so that was a pendahuluan kalau dalam terms karangan, hahaha pengenalan actually . So, as i come across my facebook homepage, there is some sort of  "flashback memories" that facebook make for us to look back on memories that we post on facebook. So, I click a photo of me,my family, cat, and friends and korang tau tak aku terringat semula kenangan  5,4 tahun yang lepas dan aku boleh katakan yang aku banyak berubah ....

So, I come to think of what kind of change of me in 2016 ? Apa yang berubah ? Apa beza aku dulu? dan sekarang ? Aku ingat lagi bila ade satu masa aku berjanji pada diri aku yang aku akan berubah , tapi melalui apa ya…

Update

Assalamualaikum, salam bahagia semua.  Two years I think blog nie jadi sepi kan? Aku tak tahu kenapa hilang rasa nak menulis semula, trust me two years been a long years to me , lot of things happened. Pahit, manis semua ada. Susah nak hadapi tapi Alhamdulillah Allah masih beri aku kekuatan untuk hadapi semua masalah dan dugaan. In 2014 I've had lost two person who I really love. Its my grandfather and my great grandmother. Two of them . Tak boleh nak describe macam mana aku rase bila diorang tinggalkan aku. Berat bagi aku nak terima kenyataan. Susah . Tahun nie sambut ramadhan and hari raya tanpa diorang, somehow . I feel empty here (dalamhatiaku). Apa yang berlaku selepas tu lagi membuatkan aku patah hati, membuatkan aku jadi benci dengan darah daging aku sendiri, sumpah aku benci. Mulutpuaka , ituakupanggilkau. Sakit hati nie tak pernah aku rasa sebelum nie, cukup sakit. Selepasapa yang akulakukanuntukmerekaselamaini, macamtumerekabalas?!  Aku serah pada yang Maha Esa . Aku dah…

Perbezaan

Image
Assalamualaikum .. Huhhh .. Lamekan tak update blog ? Mesti korang rindu giler nak baca blog aku ? And korang pelik asal taip zunairahlee.blogspot.com takde .. Aku dah tukar dah url bloh and the title of my blog *konon cakap inggeris* ... Haha sebenarnya aku saje je tukar .. Tukar taste .. Hikhik .. Korang nak tahu kenapa aku "Jarang sangat update blog ?" sebab aku. Terlalu busy dengan PBS *kononnya* .. Ughh stress weh .. Aku rase better periksa cam biasa dari PBS ni .. Bagi aku la kan .. Ok *panjangnye mukaddimah* .. Aku nak tunjuk kat korang perbezaan dari aku darjah 5 sampai la sekarang Form 2 .. Lawak gila bila aku godek - godek gamba lame dalam computer tengok gamba mase zaman air hingus meleleh .. Thehehe .. Tapi best tau zaman kecik - kecik nie.. X yah pikir sangat masalah .. Ok tengok gambar kat bawah nie
.
.
.
.
.
.
*suspen*
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. *alaaaa*
.
.
.
.
.
.
.
.

Kahwin Anak Datuk ?

Image
Abng Google ..


Assalamualaikum w.b.t .. Last aku update blog 20 December tahun lepas .. Lame kot ! Haha .. Malas, takde cita nak kasi tau and and takde mood nak update .. Takde mood maybe sebab takde org pon yang komen entry kita and takde orang pon lawat blog kita  .. tsk.. tsk . :( . Takpe takpe maybe sebab cara kita menulis menyebabkan takde org nak datang blog kita atau aku sendiri yang tak promote blog aku .. Maybe kan ?! Takpe kita reghdo ..
Abg Google ...

Abg Google ...

Ok , jauh sangat dah aku melalutkan ? .. Back to the tajuk tadi, kahwin anak datuk ? Apa tu ? alaa nikah dengan anak datuk lerr .. sape tak nak kahwin anak datuk khen ? Cerah mase depan wooo .. tapi kalau anak datuk pon, tapi perangai cam harem je buat ape khen ? Baik kawin dengan bangla je .. Yelah anak datuk pun bukan semuanye baik, ade yang jenis minum air kencing syaaiitoon .. Kaye kann .. memang ah .. Kadang, kalau yang pompuan tu , harap je anak datuk, tan sri, dato' seri... whatever lah kan .. tapi …

Luahan hati di petang hari .

Image
Assalam .. Lame jugak aku menyepi kan ? Mood aku sejak kebelakangan nie memang sedih.. Kalau korang jadi aku, mesti sedih.. Yelah kan aku baru pindah sekolah, memang sayu je nak tinggal kawan2 aku yg memang baik sangat dengan aku .. And pasal sekolah baru lak .. Sekolah okey je . Cikgu pon okey gak .. Tapi kawan je yang KO sikit, adela  jugk la yang kawan dengan aku.. Tapi cam hmm .. Aku tak nak ah cite, nanti kang dapat dosa kat aku x pasai - pasai sebab bukak aib orang kan ?!! Cukup biar aku dan "DIORANG" je tahu kan.. Kwn sekelas ngan aku memang x ramai langsung, tapi kalau kawan x sekelas memang ramai.. Sebab mostly kawan x sekelas ngan aku peramah .. Yang sekelas sekali pon ade yang peramah dan ade yang kureng ..

Allah Tidak Pernah Salah .

Image
Saya terjumpa ada orang share di facebook video nie .. 

Adakalanya apabila Allah memperlihatkan kepada kita kasih sayang binatang ini terhadap kanak-kanak istimewa tersebut, mungkin ia adalah satu sesi Allah memerli manusia berhati syaitan bahawa ada binatang yang lebih mulia dari syaitan berwajah manusia tersebut. 

Ke mana agaknya nilai kemanusiaan kita hari ini? Maka selain Allah memperlihatkan kemuliaan binatang itu dalam menyantuni manusia, Allah mengherdik manusia yang yang bersikap lebih teruk dari binatang!

Firman Allah:

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam itu kebanyakannya terdiri daripada jin dan manusia, mereka mempunyai hati (tetapi) tidak digunakan untuk memahami (ayat-ayat Allah), mereka mempunyai mata (tetapi) tidak digunakan untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak digunakan untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang la…