Tuesday, 17 July 2012

First GA by TYHA LEE

Hai.... Assalamualaikum...

Nak join ? Jemput KLIK SINI ok !



Join eh! OK aku nak pertaruhkan gambar nie .




Cantik tak ?? Haruslah kan! :)

Ok aku nak tag Afikah , Arifah dan Nia...
 Bubbye... Assalamulaikum.. 

* JANGAN LUPA JOIN EH ! :)

Tuesday, 10 July 2012

Tips Fesyen !!








*GAMBAR SEKADAR HIASAN!!
SUMBER = Encik Google 

Resepi Kuih Coklat Chip



Bahan-bahan ( bilangan bergantung pd saiz yg kita buat )

  • 180gm mentega/marjerin
  • 90gm gula castor
  • 100gm gula perang
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 biji telur
  • 200gm tepung naik sendiri
  • 160gm tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1/4 sudu teh garam
  • 100gm coklat chips
  • 120gm badam cincang ~ k.nor guna sunflower seeds

Cara-cara

  1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang,goreng tanpa minyak sekejap, tp jgn sampai hangus.
  2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
  4. Choc_chip_cookie_1
     Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
  5. Choc_chip_cookie_2
     Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
  6. Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja. Selamat mencuba ya...

Wednesday, 4 July 2012

Kiamat ?

Dari surah Al- Zalzalah (1-8)
Maksudnya : Apabila bumi digoncang dengan goncangannya (yang dasyat), dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung)nya. Dan manusia bertanya: "Mengapa bumi (jadi begini)?", pada hari itu bumi menceritakan beritanya, Kerana sesungguhnya Tuhanmu telah memerintahkan (yang sedemikian itu) kepadanya. Pada hari itu manusia keluar dari kuburnya dalam keadaan bermacam - macam, supaya diperlihatkan kepada mereka (balasan) pekerjaan mereka. Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya pula. Dan barangsiapa mengerjakan kejahatan seberat zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya pula.
#Sekadar perkongsian untuk kita semua.. ^_^


Nisfu Syaban

Assalamualaikum... Malam nie malam Nifsu Syabaan. Saya nak minta maaf kalau saya ade buat salah, terkasar bahasa, dan kalau ade menguriskan hati awak semua...
~_~

Minta Allah Tunjuk Jalan

Life without rain is not A Life Assalamualaikum, aku sekarang tengah dalam dilema dan konfius nak pilih yang terbaik untuk aku. Aku suka d...